Välkommen till sm7wdg.se 

 

Kategorier:

  Om SM7WDG

 APRS

 Amatörradio

 Projekt

 Foton

 Webcam

Amatörradio.


Amatörradio , Vad är det ?

Amatörradio är en fantastisk hobby där man kommer i kontakt med massa olika människor med olika intressen inom radiosegmentet. Många utav dagens radioamatörer har amatörradion som en hobby för att prata med bästa kompisen eller kanske någon enstaka till. För mig handlar amatörradion dels om att skapa nya kontakter men framförallt om att ha roligt på olika sätt. Det finns inget så roligt som att sitta ett par timmar och pula ihop någon jätte bra gizzmo för att sen koppla in spänningen och se den berömda blåa röken komma ut ut komponenterna.  En av mina stora önskningar i livet är att lära mig telegrafi så pass bra att jag kan använda det till något vettigt. Men i dags läget är det nog contesting som är den stora passionen inom amatörradion.

Mina stationer.

Min absolut stora favorit bland apparaterna är min Kenwood TS-2000.
Den har allt jag absolut kan önska mig och en prestanda som uppfyller mina krav till 100 %.  Det är med denna stationen som de flesta kontakterna körs och framförallt denna stationen som vi kör contesting med. En av de stora fördelarna med stationen är att den har inbyggd sk Voicebox, den gör att man slipper sitta och bli hes när man kör en 24 timmars test. Det är lätt hänt även om man smörjer halsen med lite modulationsvatten av fabrikatet Carlsberg eller Tuborg.

 Kenwood TS-2000


Min senaste inköpta station är en Icom IC-7000. Det är en mobilstation med alla finesser som min TS-2000 men i lite mindre förpackning och inte lika hög prestanda. Men i mina ögon ligger den inte långt efter. Jag har bara haft stationen i någon månad, så jag har inte lyckats klura ut alla finesserna ännu. Stationen har ett fint uttag som skickar ut vad displayen visar som en videosignal, den kommer jag inom kort att presentera här på sidan.
Vidare har även denna apparaten voicebox inbyggd, så den kommer nog till god nytta när man är ute med husbilen eller husvagnen på vägarna runtom i landet. Den inbyggda displayen på IC-7000 är jäkligt trevlig den med.

Icom IC-7000

En station jag införskaffat mig på senare tid är en Yaesu FT-1000 Mark V Field. en jättetrevlig station som har stora ytor det kan samlas damm på.
En riktigt bra station som egentligen förtjänar att användas mer , men tyvärr är jag så fäst vid min TS-2000 så denna kommer lite i skymundan.
Får väl se om den kommer att säljas så småningom .

Yaesu FT-1000 , Ny bild kommer


Sist men inte minst kan nämnas att det står en del andra apparater på hyllan. Dessa är till att köra Bl.a till att köra APRS på och annat.
För att näma några utav dessa är det Handic 2803, Yaesu Memorizer, Kenwood TH-D7, Motorola Visar, Puxing 777. I min firmabil har jag en gammal Stornophone 6000 sittandes. Detta är en av de absolut bästa kommersiella stationer jag använt under min tid som radioamatör.
 

 

 


  

© / 2008 SM7WDG